Menu

Delfts Blauwe spreuktegeltjes, al jaren een succes


26 november 2018

De populariteit van Delfts Blauwe (spreuk)tegeltjes

Met tegeltjeswijsheid hebben we al jaren een grote collectie met spreuktegeltjes in Delfts Blauwe kleuren. Deze tegeltjes blijven populair. Hoewel er ook roze, oranje of andere kleuren zijn, de blauwe kleur uit delft blijft de populairste spreuktegels opleveren. Ook al is de kleur al honderden jaren oud, Delfts blauw blijft heel erg populair in Nederland.

Omdat tegeltjes met teksten passen in een lange traditie van Delfts Blauw, zijn wij op onderzoek uitgegaan naar de achtergrond van de populariteit van de het Delftse aardwerk.

ouderwetse delfts blauwe tegel

 

Delfts blauwe tegeltjes: niet het begin

Delfts blauw aardewerk is niet begonnen met de bekende spreuktegeltjes. De tegeltjes met tekst zijn al wel honderden jaren onderdeel van het palet, maar zijn later populair geworden. Het fabriceren van tegeltjes in de klassieke blauwe kleur, begon rond 1620. In dat jaar werd er grootscheeps gestart met de productie.

Er werd gekozen voor de kleur blauw omdat dit de kleur was die op veel chinees porselein werd gebruikt. De Delfts blauwe kleur is dan ook eigenlijk afgekeken van chinees porselein.

Het ontwerp van de Delfts Blauwe tegels

Wel werd opmaak van de tegel aangepast naar eigen ontwerp. Net zoals op de tegenwoordige spreuktegeltjes, werd er vaak gekozen voor een afbeelding in het midden. De tekst stond er nog niet bij, omdat de tegeltjes werden gebruikt om grote oppervlaktes te bekleden.

tegels delfts blauw

Er werden vaak alledaagse gebeurtenissen op de tegeltjes geschilderd. Het melken van een koe of en een molen. Ook Bijbelse voorstellingen waren populair.

Bij deze Bijbelse voorstellingen werden al vaak de Bijbeltekst of een verwijzing naar de passage in de Bijbel geplaatst.

 

delfts blauwe tegel met tekst

 

Nieuwe populariteit van Delfts blauwe tegeltjes

Begin 1900 was er een opleving in het gebruik van Delfts blauw. Door de toepassing van nieuwe kleuren werden enkele jaren veel portieken en hallen bekleed met tegeltjes. Deze tegeltjes zijn nog regelmatig terug te vinden in de hal van woningen uit deze periode.

Delfts blauwe tegels in de tegenwoordige tijd

Tegenwoordig wordt er weinig gebruik gemaakt van delfts blauwe tegeltjes bij het bekleden van keukens of schouwen. De huidige keukens zijn strak en in een enkele kleur. Wel zijn de naamtegeltjes erg populair. Wij merken bij tegeltjeswijsheid.nl dat de klassieke blauwe kleur erg populair blijft. Een spreuk heeft toch net iets meer uitstraling met deze oude en vertrouwde kleur.

Dit is ook logisch wanneer we bedenken dat heel veel van de wijsheden op de tekstegels al erg oud zijn. Bekende spreekwoorden en gezegdes zijn vaak ouder dan wijzelf en passen dus perfect op een klassieke spreuktegel. Ook de meer moderne gezegdes passen heel mooi op een delfts blauw geschenktegeltje omdat juist het contrast de tegel extra uitstraling geeft.

Om aan deze wens toe te komen hebben we in onze Editor de mogelijkheid om uw eigen, Delfts Blauwe tegel met tekst te maken. U kun een afbeelding of een spreuk toevoegen aan het tegeltjes. Zo maakt u uw perfecte Delffts Blauwe cadeautegel! 

Foto bron: Nederlands tegel museum.